Uvod

Moja priča

Uvek se prvo predstavim isticanjem da sam Beograđanka.

Ponekad teško odolim da one koji slučajno ne znaju gde je taj Beograd, ne posavetujem da se obrate Google-u, ali taj predlog ipak prećutim, jer pristojnost uvek treba da bude deo mog (i vašeg) stila.

Ja sam, takođe, pravnik po obrazovanju, novinar i urednik časopisa po zanimanju, objavljeni autor po svojoj željenoj viziji za budućnost, i savetnik za komunikacije i lični brend po svom intuitivnom izboru i odlukama onih koji su mi poverili da njihove lične i profesionalne priče uobličim, ispričam i predstavim svetu.

Moj pristup konsaltingu o ličnom i poslovnom brendiranju i komunikacijama zasniva se na tome da samosvest mora biti i polazna tačka i krajnji cilj.

Za razliku od većine objašnjenja koja možete da pročitate na sajtovima sličnim mom, ili u pozadini preduzetničkih poduhvata koji liče na T Communications, poreklo ovog projekta ne uključuje priču o tome da sam bila otpuštena ili da sam sama dala otkaz na takozvanom 9h–17h poslu, niti priču o jednom preduzetničkom neuspehu (ili više njih) na osnovu kog se sada ponovo pojavljujem sa znanjem koje navodno ima malo ko ili skoro niko u ovoj oblasti. Takodje, nisam se našla ni u onoj često opisivanoj situaciji da iskusim dugotrajno nezadovoljstvo, uprkos šestocifrenoj plati, uspešnoj karijeri, luksuznom automobilu i prevelikoj kući, ali i svim drugim stvarima koje je trebalo da me učine srećnom, pa sam se iz tog nezadovoljstva okrenula stvaranju nečeg smislenog u mom potrošačkom životu. Takođe, nećete čitati ni o tome da sam konačno prevazišla jedan veliki, zastrašujući događaj, od kojeg sam patila u detinjstvu ili kasnije, a iz koga sad izranjam lepša, jača, mudrija, pa čak i nepobediva.

Ne, nije bilo baš tako, jer ja i dalje moram da se okrenem sebi svakog dana i pogledam u ogledalo prema onome što bih želela da bude moja budućnost, da se oslobađam svakog negativnog obrasca mišljenja, osećanja i delovanja, i da tkam nit po nit (ili svakodnevnim rečima kazano: radim, radim, i radim) dok ne dođe trenutak da mogu da se odmaknem i ugledam veliku tapiseriju svakog svog projekta i svoje nove ja.

Iz tog razloga moj pristup konsaltingu o ličnom i poslovnom brendiranju i komunikacijama zasniva se na tome da samosvest mora biti i polazna tačka i krajnji cilj, dok ćemo vam mi pomoći da otkrijete i u svakom trenutku predstavite svoje najbolje ja i inteligentno se pozi cionirate u okviru date profesije, industrije i tržišta.

U tom smislu, ja sam i za hvalisavost i za skromnost, i za razumevanje razlike između ove dve pozicije i odgovornosti koju svaki izbor nosi. Iznad svega, ja sam za zlatnu sredinu koja će vam uvek omogućiti da se okrenete na jednu ili drugu stranu zarad najboljeg mogućeg ishoda bilo kog projekta na kome radite.

Verujem da možete i treba da kontrolišete kako vas doživljavaju u vašoj odabranoj profesiji, industriji i na odabranom tržištu, i da vaš lični brend – kada je definisan i predstavljen pravilno – dopunjuje i uvećava moć́ svih vaših talenata i veština, ističe značaj svih prekretnica u vašoj karijeri, naglašava vaš preduzetnički duh, i pospešuje plasiranje vaših proizvoda i/ili usluga.

Saveti za lični i poslovni brend i komunikaciju tima T Communications stoga su osmišljeni i prilagođeni da Vam pomognu da mudro procenite gde ste sada, kuda želite da idete i kako da tamo stignete, dok naš rad može da pomogne i kada treba ispraviti poneki pogrešan korak.

Kao što sam i vas posavetovala, i ja sama vodim računa da čvrsto stojim na zemlji, da prevaziđem svaku stagnaciju, a što je možda najvažnije, da ne bežim od okretanja i vraćanja unazad kad god naiđem na ćorsokak.
Na taj način, uvek sam sebi krčila nove staze, dozvoljavajući svakoj od njih da me obogati sa više učenja, novim veštinama, novim kolegama, prijateljima, ljudima koje volim i mestima koja zovem domom (Prilicno sam sigurna da niko neće sad morati da gugla gde se Dubai nalazi – i to je primer snage jednog brenda).

Važno pitanje

Otkud ja sada ovde?

Možda zato što mi je pisanje uvek lako išlo, oduvek ga smatram nečim što je prirodno moje, baš kao štu su mi trepavice ili prsti na nogama, i težila sam drugim željama svoje duše, kao što je pronalaženje reda, poštovanja i postavljanja granica u svetu koji je pone-kad nudio ponešto od pomenutog. Kad se osvrnem iza sebe, mogu da potvrdim da je stu-diranje prava za mene zaista poslužilo toj svrsi. Međutim, umesto da postanem advokat, odlučila sam se za rad u međunarodnoj saradnji, pišući dugačke strategije ili istraživačke projekte, vodeći računa i o velikoj slici i o sitnim detaljima, i o svemu između njih.

Sedam godina kasnije, napravila sam potez koji bi zapanjio svakog savetnika za karijeru – promenila sam jezik, posao, grad, državu i region, sve u jednom danu, ili bolje rečeno, jednim letom. Moj plan je bio da dam priliku novoj poslovnoj ponudi samo tokom tromesečnog neplaćenog odsustva sa postojećeg radnog mesta, i da se zatim vratim kući osvežena jednim novim iskustvom. Nisam ni slutila da će moja želja za pisanjem nadvla-dati, postati i ostati moja vodilja čak i u najtežim danima tokom svih ovih deset i više godi-na.

I tako smo porasle zajedno – moja mala, buntovna želja za pisanjem i ja. Učile smo iz najboljih knjiga, kao i iz prve ruke od njihovih poznatih autora. Intervjuisale smo neke od najistaknutijih poslovnih i kreativnih umova našeg vremena, potajno uviđajući stvarne tajne njihovog uspeha. Pomagale smo onima koji tek počinju tako što smo pronalazile reči, slogane i narative koji bi, ponekad, prvo njih same ubedili da im ideje zaista vrede, da bi tek potom uverili njihove buduće partnere, investitore, i klijente/kupce.

Nastavićemo da radimo sve to, ali sada želimo da to sve uradimo i za vas.

Verovatno ste do sada shvatili da moja priča uvek govori o uspostavljanju saradnje, nikada o njenom rušenju. Uvek se radi o uspostavljanju novih veza, interno i eksterno, uz svesrdnu brigu o onima koje su već stvorene.

brige

U skladu s tim, Bolje i više sa Tamarom kurs o ličnom i poslovnom brendingu za žene širom sveta koje govore bosanski, hrvatski, crnogorski, i srpski jezik (BCMS) moj je lični projekat koji će biti implementiran samo u meri u kojoj se ne sudara sa mojim obavezama prema pozicijama koje već́ zauzimam i timovima kojima sam ponosna i počastvovana da već pripadam.

Bolje i više sa Tamarom kurs o ličnom i poslovnom brendingu za žene širom sveta koje govore bosanski, hrvatski, crnogorski, i srpski jezik (BCMS) biće ponuđen po ceni ispod tržišne, jer je pomaganje onima koji tek dolaze moj način da se osvrnem iza sebe i zahvalim svim onim ljudima – od nastavnika do šefova, kolega, prijatelja, i svih ostalih – koji su meni godinama pomagali da za sebe prokrčim nove puteve.

Slično tome, Razgovori sa Tamarom – intervjui sa ženama iz BCMS dijaspore koje su ostavile trag širom sveta – biće besplatan izvor inspiracije za sve nas, ali ne mogu da obećam da li će biti objavljivani dvonedeljno ili jednom mesečno. Zašto? Zato što sam veoma zauzeta žena, što želim i vama, bilo u vašoj karijeri ili biznisu. Stoga, sva obaveštenja o narednim epizodama serijala Razgovori sa Tamarom biće objavljivana ovde.

Ono što mogu čvrsto da obećam jeste da ćemo redovno deliti neke od najzanimljivijih lekcija, saveta i često zanemarenih uvida o tome kako da uspete u poslu, karijeri i životu na našem blogu ovde, ovde, and ovde, and through our newsletter ovde.

A sada Vi.

Sada treba da otkrijemo otkud vi ovde.

Razlog bi mogao biti to što sebi postavljate pitanje na koje sam, da budem iskrena, odgovorila već mnogo puta.

Nije reč samo o tome da li ste izabrale pravu oblast studija, prihvatile poslovnu ponudu koja će dobro usmeriti vašu buduću karijeru, ili osmislile pravi mali biznis koji će ispuniti vaše ambicije dok prenosi svetu poruku da ste zvezda u usponu i istovremeno vam donosi prihod. Međutim, i ako jeste, na pravom ste mestu – više o tome kako vas mi vidimo pročitajte ovde.

Takođe, nije reč samo o tome zašto osećate da nešto nedostaje u vašoj stabilnoj karijeri, ili zašto vaš uticaj u organizaciji i među kolegama iz industrije nije toliko značajan koliko biste želeli da bude, ili zašto vas mediji još uvek nisu otkrili. Nije reč samo o tome što ne možete da se setite energične i poletne osobe kakva ste bili kad ste pokrenuli svoju kompaniju koja sada ima već desetine zaposlenih, ili o tome zašto sada, umesto da nastavite bolje i više, u stvari stalno odlažete rad na budućim planovima. Međutim, ako je reč o tome, na pravom ste mestu – više o tome kako vas mi vidimo pročitajte ovde.

Sigurno nije reč samo o tome zašto vi, kao iskusna žena od karijere ili ostvarena preduzetnica, ne možete nikome da priznate da vas tihi ali uporni strah još uvek sprečava da se prijavite za nagradu u industriji, prihvatite intervju za neki časopis, prihvatite poziciju u nekom odboru, ili bilo šta drugo što bi moglo biti sledeći nivo rasta za vas. Sigurno nije reč samo o tome zašto vi, koji ste posle 40 godina upornosti, izdržljivosti, strpljenja i truda, kako u poslu tako i u izgradnji porodice, otišli u penziju, ne uspevate da pobegnete od dosade, praznine i osećanja nedostatka smisla. I to baš u tim penzionerskim danima koje ste tako dugo čekali. Međutim, ako jeste, na pravom ste mestu – više o tome kako vas mi vidimo pročitajte ovde.

your

T Communications tim veruje da bi našim majkama, tetkama, starijim koleginicama, prija-teljicama ili komšinicama od 60+ godina trebalo malo pomoći da u svom trećem činu života u potpunosti procvetaju i iskuse sreću i ispunjenje koje zaista zaslužuju.

Svaki T Communications: Bolje i više sa Tamarom kurs o ličnom i poslovnom brendingu ponudiće DVA pro bono mesta za njih.


Molimo vas da popunite ovaj obrazac da biste nam rekli zašto Vas ili ženu koju želite da prijavite treba uzeti u obzir.

O čemu je onda reč?

Reč je o tome kako da na pravi način odgovorite na pitanje „Šta je sledeće za mene?“, zar ne?
Reč je o tome da napravite pravi korak bliže ostvarenju svojih profesionalnih i preduzetničkih snova.

Ovde i sada je reč o tome da možete iskoristiti moje iskustvo, stručnost i intuiciju kako bih vam pomogla da kreirate, predstavite i pojačate svoju poruku u bilo kojem obliku (od slo-gana do govora koji promoviše vaš novi proizvod/uslugu ili prezentacije za investitore ili kupce), tokom bilo kog javnog događaja (od učestvovanja na panelu do obrazlaganja loših vesti pred zaposlenima ili davanja intervjua medijima), na bilo kojoj digitalnoj platformi (od jednostavne objave, do bloga ili objavljivanja stručnog članka), i to bez ikakvog straha.

Bolje i više sa Tamarom kurs govori o činjenici da ovaj novi termin „lični brending“, ili, kako se nekad govorilo, „reputacija“ ili “šta ljudi kažu“, označava neki vid vaše lične mape, a jednom čak i zaostavštine, koju možete da izmenite, ažurirate i nadogradite u bilo kojoj fazi studija, karijere, preduzetničkog puta ili života, i u bilo kojim godinama.

Razgovori sa Tamarom profili na društvenim mrežama i i mesečni pregled vesti imaju za svrhu da vam stave mnoga znanja na dohvat ruke i pomognu Vam da transformišete svoj talenat, hobi, svakodnevni posao, tezgu sa strane, poslovni projekat, ili odsustvo nečeg od pobrojanog, u novi poziv ili poduhvat koji će raditi za vas isto onoliko koliko vi radite za njega.

T Communications blog, profili na društvenim mrežama i mesečni pregled vesti imaju za svrhu da vam stave mnoga znanja na dohvat ruke i pomognu Vam da transformišete svoj talenat, hobi, svakodnevni posao, tezgu sa strane, poslovni projekat, ili odsustvo nečeg od pobrojanog, u novi poziv ili poduhvat koji će raditi za vas isto onoliko koliko vi radite za njega.

Prava mešavina svega gore navedenog ima snagu da Vam pomogne da postanete harizmatična, ubedljiva i efikasna preduzetnica, žena sa uspešnom karijerom, vođa ili član tima, zvezda društvenih mreža, ili jednostavno obična osoba koja je sposobna da postigne svaki cilj i osvoji svaku publiku svojim snažnim prisustvom, pameću, toplinom i dobrom prezentacijom.

Moje uverenje je zasnovano ne samo na tome sto sam već pomagala drugim ženama da ovo postignu već – i što je još važnije – na tome što sam to uradila i sama sebi i za sebe.

Zbog toga znam da i vi to možete da uradite sebi i za sebe, ali sledeći korak ipak ostavljam vama.
Hvala vam na vremenu koje ste odvojili.

Tamara Pupic
SRB